Ang. skolpolitik!

Hösten 2010 införs det i Sverige ett nytt system för ansökande in till Högskolan och Universiteten i Sverige. Ett system som bygger på att de som söker in hamnar i fyra olika grupper beroende på vad man har skolbakgrund d.v.s. vad om har gått på gymnasium i Sverige, utomlands, om man läst upp sina betyg på Komvux eller gjort högskoleprovet.
I detta system kommer de som gick ut med höga betyg ifrån gymnasiet att få förtur, har man sedan läst b respektive c kurser i vissa ämnen kommer man att få extra poäng vilket gör det lättare för dem som har det att komma in. Allt detta signerat vår nuvarande skolminister Jan Björklund (FP).

Låt oss titta på några exempel, har du läst International Baccalurate som räknas som ett väldigt krävande program på gymnasiet där du i slutändan får s.k. internationella betyg blir det helt enkelt svårare att komma in på ett svensk universitet eftersom du sätts i gruppen med utländskt betyg. Trots att du läst ett studieförberedande program på ett svenskt gymnasium på engelska för att få kompetens för både svenska och utländska vidarestudier så har du bara ¼ chans att komma in på det program eller den kurs du söker, vilket känns helt orimligt.

Ett annat exempel är den som vill läsa upp sina betyg efter gymnasiet på Komvux, i och med att personen i fråga har läst upp betygen hamnar den i en längre grupp endast för att personen valt att läsa upp sina betyg.

Fördjupar vi oss i ämnet kan vi titta på de som t.ex. väljer att läsa Industri-, El, Bageri- eller Frisör. Dessa kommer i framtiden inte alls behöva läsa några kärnämnen i och med att inte de behöver dem i sina framtida yrken. De har därför ingen som helst möjlighet att ändra jobbinriktning efter gymnasiet och kan därmed inte heller läsa på Högskola respektive Universitet.

Frågan vi ställer oss är hur ett barn som är 15 år kan veta vad den vill göra resten av livet?
Näe just det…

Vi anser att detta system är fruktansvärt då de kommer i längden generera till ökade klasskillnader och fler orättvisor i samhället, något vi starkt ställer oss emot. 
Det gynnar enbart de som har lätt för det i skolan och ser inte alls till den lilla människan.
Det finns inte en rimlighet att en 15 årig människa kan veta vad den vill göra resten av livet, det är helt orimligt ja det är rent av hemskt att man skall begära det av en 15 åring.
Inte nog med det, det sätter stop för alla som inte har ett gymnasiebetyg, att man inte går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg är idag inte alls ovanligt och det finns flera anledningar till detta
Under gymnasiet befinner man sig de flesta i pubertet och det ofta då man formar sig till den man i framtiden skall bli och det finns en rimlighet att man kan ha det ansvarat på sig att veta vad man skall ägna sig åt resten av livet. Att gå ifrån högstadiet till gymnasiet är ett oerhört stort steg och det är inte alls ovanligt att gå in i väggen, blir deprimerad o.s.v. Därför är det omöjligt att begära av dessa ungdomar att de skall veta vad man vill göra resten av livet. Att man hamnar snett under gymnasietiden är inte heller helt ovanligt och anledningarna till detta kan vara många, men precis som ovan nämnda exempel är alla värda en andra chans.

Det enda det här systemet bidrar till är ökade klyfter och ett klassamhälle något som vi i Sverige varit kända för att inte ha sedan många år tillbaka. Vi tycker därför det är hemskt att vår nuvarande regering (Allinas För Sverige) har skapat detta system som i längden kommer få oss att gå tillbaka istället för framåt.

Bara för att man har ett högt betyg betyder inte det att man är lämplig för ett yrke t.ex. läkare eller psykolog, det handlar otroligt mycket personlighet och personlig värderingar och intresse som man inte alls kan se i ett betyg. Det är därför lämpligare att ha lämplighetstester för sådana utbildningar, givetvis krävs det viss kunskap sedan tidigare inom vissa ämnen men det skall absolut inte bara handla om det. Detta kommer i längden göra att det kommer finnas personer ute i landet som är högst olämpliga till sitt yrke. Att få höga betyg är ingen orimlighet och därför känns detta systemet väldigt föråldrat.
En kombination av betyg och lämplighetstester förespråkar vi, vilket i sin tur kommer att leda till att rätt personer hamnar på rätt yrken. Betyg är långt ifrån allt vilket Allians För Sverige verkar tro.

Sveriges anses vara ett modernt land men med detta system kommer vi gå tillbaka och vem vill det?
Låt oss kämpa för ett jämställt Sverige där alla har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Tillsammans bygger vi för framtiden.
Det är dig och mig det handlar om.

Rösta därför Rödgrönt i nästa val.


Det är dags att göra sin röst hörd!

Det är i skrivande stund lite mer än ett år kvar till valet 2010 och imorgon/idag bjuder ”Det rödgröna samarbetspartierna” till fest och temadag i Kungsträdgården.
Med detta kickar man igång förberedelserna inför valet nästa år och jag kan inte annat än säga att jag är glad. Efter tre år med skattesänkningar och politik som fört den lilla människan bakom ljuset känns det äntligen som vi kan se ljuset i tunneln.
Låt mig därför föra ordet under några minuter.

Så var det äntligen dags igen, val, visst är det så att det pirrar lite i kroppen. Visst det dröjer än ett bra tag till innan de riktigt stora valkampanjerna sätter igång men ändå känns det som saker och ting börja hända och det är inte annat än att man känner sig glad, glad för att vi går mot ett slut av en mandatperiod med en högerregering som bokstavligt talat spottat den lilla människan i ansikten.
Många ungdomar tycker politik är tråkigt och ointressant, jag tycker precis tvärt om, jag fullkomligt älskar politik, för jag vet att det går att göra skillnad om man gör sin röst hörd.

Poltik handlar inte om massa tråkigt pappersarbete och massa gamla gubbar i ful slips, det handlar om dig och mig och vår framtid, hur vi vill ha det när vi blir äldre och hur vi vill att våra framtida barn skall ha det.
Politik handlar om att förändra och förbättra.
Poltik handlar lika mycket om livet som om din favoritartist texter.

Att vi i skrivande stund befinner oss i stor finanskris har ingen undkommit, men det går att ta sig ur den och det går framförallt att se möjligheter i den. Det finns inget ont utan att det har något gott med sig.
Stunder som dessa ger upphov till en enorm kreativitet inte enbart inom kultursektorn utan också inom företagsmiljön, när det är svåra tider måste man hitta effektiva lösningar på det mesta och det är precis vad man gör i skrivande stund. Tyvärr så är det så att vår nuvarande regering håller tillbaka den kreativitet igenom att enbart tänka på att de förluster som många företag dras med.
Givetvis skall man inte underskattat den sortens tänkande men man måste se möjligheterna i problemen och det gör verkligen inte vår nuvarande regering.
Därför är det dags att de få kliva åt sidan för en betydligt mer kreativ regering.

Medierna har idag en otroligt stor makt på folks åsikter, något som på många sätt kan vara väldigt skrämmande. Politisk journalistik har gått och blivit lika mycket trend som schlagerfestivalen och det är fel, fel och åter fel.
Meningen med politisk journalistik är att den skall informera medborgarna om de alternativ som finns och vad varje parti står för i respektive åsikter. Det handlar inte om att påverka folk att rösta åt ett visst håll utan om att informera. Detta är något som framförallt de kommersiella medierna hållit på med.
Därför är det otroligt viktigt att vi bevarar den fina Public Service tradition vi har i Sverige, där vi igenom en reklamfri och åsiktsfri media får ut information om allt som händer i världen oavsett om det gäller valet 2010, schlagerfestivalen eller lokalnyheter.
För ett modernt samhälle är Public Service A och O.

Det är också dags att man släpper fram fler ungdomar i poltiken. Politik är ett maktspel där det gäller att ge och ta, men för tillfället är medelåldern alldeles för hög i den svenska riksdagen. Jag är övertygad om att om de rödgröna vinner valet kommer det bli en ändrig på detta, de är mycket väl medvetna om att de handlar lika mycket om deras framtid och därför kommer de också släppa fram betydligt fler ungdomar i poltiken, vem vet till valet 2014 kanske det är du som står längst fram och kämpar för de frågor du brinner för?

Miljöfrågan har på bara några år blivit en oerhört viktig fråga inom svensk poltik, visst Sverige är redan ett föregångsland på många sätt men den som är bra kan alltid bli bättre och med en rödgrön regering kommer kollektivtrafiken få ett uppsving tillsammans med de alternativa värmebränslena. Medan vår nuvarande regering verkar vilja satsa på att utveckla vårt vägnät, något som också är viktigt men då bör det sägas att vi har ett otroligt bra vägnät i Sverige som givetvis alltid kan bli bättre, men jag tror att fokusen borde ligga på de kollektiva alternativen, det är de som är framtiden.

Med en rödgrön regering kommer Sverige ta ett ytterligare ett kliv framåt när det gäller jämställdhet och intrigration något som vi vet sedan tidigare socialdemokratiska regeringar att det röda/rödgröna blocket är väldigt duktiga på.
Att saker skall vara jämställda borde egentligen inte vara en politisk fråga 2010 för det är i mina ögon så självklart. Alla människor skall ha samma möjligheter oavsett kön, läggning eller religion.
Med en rödgrön regering kommer det också bli så, det är jag övertygad om.

Jag skulle kunna fortsätta såhär i en oändlighet men jag tror ni har förstått mitt syfte nu.
För med en rödgrön regering kommer Sveriges framtid se betydligt ljusare än om allians för sverige får sitta kvar vid makten.

Jag känner mig hoppfull inför framtiden därför kommer jag med glädje och stolthet gå och rösta på Vänsterpartiet den 19:e september 2010.

Gör det du det du med, du kommer tjäna på det, det lovar jag.


RSS 2.0