Ang. skolpolitik!

Hösten 2010 införs det i Sverige ett nytt system för ansökande in till Högskolan och Universiteten i Sverige. Ett system som bygger på att de som söker in hamnar i fyra olika grupper beroende på vad man har skolbakgrund d.v.s. vad om har gått på gymnasium i Sverige, utomlands, om man läst upp sina betyg på Komvux eller gjort högskoleprovet.
I detta system kommer de som gick ut med höga betyg ifrån gymnasiet att få förtur, har man sedan läst b respektive c kurser i vissa ämnen kommer man att få extra poäng vilket gör det lättare för dem som har det att komma in. Allt detta signerat vår nuvarande skolminister Jan Björklund (FP).

Låt oss titta på några exempel, har du läst International Baccalurate som räknas som ett väldigt krävande program på gymnasiet där du i slutändan får s.k. internationella betyg blir det helt enkelt svårare att komma in på ett svensk universitet eftersom du sätts i gruppen med utländskt betyg. Trots att du läst ett studieförberedande program på ett svenskt gymnasium på engelska för att få kompetens för både svenska och utländska vidarestudier så har du bara ¼ chans att komma in på det program eller den kurs du söker, vilket känns helt orimligt.

Ett annat exempel är den som vill läsa upp sina betyg efter gymnasiet på Komvux, i och med att personen i fråga har läst upp betygen hamnar den i en längre grupp endast för att personen valt att läsa upp sina betyg.

Fördjupar vi oss i ämnet kan vi titta på de som t.ex. väljer att läsa Industri-, El, Bageri- eller Frisör. Dessa kommer i framtiden inte alls behöva läsa några kärnämnen i och med att inte de behöver dem i sina framtida yrken. De har därför ingen som helst möjlighet att ändra jobbinriktning efter gymnasiet och kan därmed inte heller läsa på Högskola respektive Universitet.

Frågan vi ställer oss är hur ett barn som är 15 år kan veta vad den vill göra resten av livet?
Näe just det…

Vi anser att detta system är fruktansvärt då de kommer i längden generera till ökade klasskillnader och fler orättvisor i samhället, något vi starkt ställer oss emot. 
Det gynnar enbart de som har lätt för det i skolan och ser inte alls till den lilla människan.
Det finns inte en rimlighet att en 15 årig människa kan veta vad den vill göra resten av livet, det är helt orimligt ja det är rent av hemskt att man skall begära det av en 15 åring.
Inte nog med det, det sätter stop för alla som inte har ett gymnasiebetyg, att man inte går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg är idag inte alls ovanligt och det finns flera anledningar till detta
Under gymnasiet befinner man sig de flesta i pubertet och det ofta då man formar sig till den man i framtiden skall bli och det finns en rimlighet att man kan ha det ansvarat på sig att veta vad man skall ägna sig åt resten av livet. Att gå ifrån högstadiet till gymnasiet är ett oerhört stort steg och det är inte alls ovanligt att gå in i väggen, blir deprimerad o.s.v. Därför är det omöjligt att begära av dessa ungdomar att de skall veta vad man vill göra resten av livet. Att man hamnar snett under gymnasietiden är inte heller helt ovanligt och anledningarna till detta kan vara många, men precis som ovan nämnda exempel är alla värda en andra chans.

Det enda det här systemet bidrar till är ökade klyfter och ett klassamhälle något som vi i Sverige varit kända för att inte ha sedan många år tillbaka. Vi tycker därför det är hemskt att vår nuvarande regering (Allinas För Sverige) har skapat detta system som i längden kommer få oss att gå tillbaka istället för framåt.

Bara för att man har ett högt betyg betyder inte det att man är lämplig för ett yrke t.ex. läkare eller psykolog, det handlar otroligt mycket personlighet och personlig värderingar och intresse som man inte alls kan se i ett betyg. Det är därför lämpligare att ha lämplighetstester för sådana utbildningar, givetvis krävs det viss kunskap sedan tidigare inom vissa ämnen men det skall absolut inte bara handla om det. Detta kommer i längden göra att det kommer finnas personer ute i landet som är högst olämpliga till sitt yrke. Att få höga betyg är ingen orimlighet och därför känns detta systemet väldigt föråldrat.
En kombination av betyg och lämplighetstester förespråkar vi, vilket i sin tur kommer att leda till att rätt personer hamnar på rätt yrken. Betyg är långt ifrån allt vilket Allians För Sverige verkar tro.

Sveriges anses vara ett modernt land men med detta system kommer vi gå tillbaka och vem vill det?
Låt oss kämpa för ett jämställt Sverige där alla har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Tillsammans bygger vi för framtiden.
Det är dig och mig det handlar om.

Rösta därför Rödgrönt i nästa val.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0